Meer dan 300 boeren kopen samen collectieve groene energie in bij Essent

Meer dan 300 melkveehouders die zijn aangesloten bij FrieslandCampina hebben samen collectieve groene energie ingekocht bij Essent. De meer dan 300 melkveehouders besparen daarmee tot 15 procent op hun jaarlijkse energie-inkoop. De boeren die zijn aangesloten bij het energiecollectief kopen gezamenlijk ruim 15 miljoen kWh groene stroom in voor 2013. Dat is gelijk aan het verbruik van ongeveer 4.000 huishoudens.

De collectieve energie inkoop werd gedaan via het door Essent en FrieslandCampina geïnitieerde online platform EnergieContactPunt. Het is voor het eerst dat de bij FrieslandCampina aangesloten melkveehouders op deze manier collectief groene energie in konden kopen. ‘Verrassend veel melkveehouders hebben zich aangemeld’, zegt Jeroen de Laat, productmanager B2B bij Essent. ‘We willen dit energiecollectief jaarlijks laten groeien, zodat nog meer melkveehouders kunnen profiteren van de collectieve energie inkoopvoordelen.’

EnergieContactPunt voor ‘hulp’ bij duurzame energie

Het EnergieContactPunt is erop gericht om samen met melkveehouders te helpen te komen tot een duurzame energie voorziening en zo uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen te verminderen. Via het EnergieContactPunt informeren Essent en FrieslandCampina melkveehouders bijvoorbeeld over mogelijkheden om duurzame-energieprojecten te starten. Komt het concreet tot een duurzaam project, dan kunnen de melkveehouders de energie via Essent leveren aan het net.

Op weg naar een duurzame zuivelketen

Voor het leveren van groene energie krijgen de veehouders de energieprijs (per kWh of m3), vermeerderd met een prijs voor de groencertificaten. Essent levert deze groencertificaten aan FrieslandCampina, waardoor de duurzame energie binnen de zuivelketen blijft. Dit draagt bij aan de doelstelling van FrieslandCampina om stapsgewijs te groeien naar een duurzame zuivelketen in 2020. Inmiddels hebben al ruim 300 melkveehouders belangstelling getoond voor de productie en levering van energie uit zon, wind of biomassa (mestvergisting).

EnergieContactPunt bereikbaar via Melkweb

EnergieContactPunt is voor FrieslandCampina-veehouders bereikbaar via Melkweb, de ledenwebsite van FrieslandCampina.

 

bron: Essent, 08/02/12

Plaats een reactie

16 − 1 =